Návody

Výroba sviečok z medzistienok: Jednoduchý návod krok za krokom

Roman Baraník Kategória: Návody

Výroba sviečok z včelích medzistienok je krásny a jednoduchý spôsob, ako si doma vytvoriť niečo originálne a voňavé, čo premení váš domov na útulné a príjemné miesto. Včelí vosk má svoje čaro – je prirodzený, krásne vonia, a navyše horí čisto, bez škodlivých chemikálií. Ak ste niekedy snívali o vlastnej výrobe sviečok, alebo hľadáte príjemnú aktivitu, ktorú zvládnete aj s deťmi, tento návod je práve pre vás!

Čo budete potrebovať:

  ●   Medzistienky: To sú pláty z včelieho vosku, ktoré si jednoducho kúpite v obchode so včelárskymi potrebami.
  ●   Knôt: Ak vyrábate tenšie sviečky (do 3 cm), použite tenší, plochý knôt. Pre hrubšie sviečky si vyberte guľatý knôt.
  ●   Nožnice: Na odstrihnutie knôtu.
  ●   Koliesko na rezanie medzistienok: Ak chcete upraviť veľkosť medzistienky.
  ●   Fén, radiátor alebo rúra: Na jemné zohriatie vosku, aby bol poddajný.

Ako si vybrať medzistienky

Keď si vyberáte medzistienky na výrobu sviečok, včelárske obchody ponúkajú rôzne rozmery, ako napríklad 420x135 mm alebo 390x240 mm. Tieto rozdiely súvisia s tým, že včelári používajú rôzne typy úľov. Pri výrobe sviečok však tento rozmer priamo ovplyvňuje výšku, ktorú bude mať vaša sviečka. Väčšina ľudí roluje medzistienky z ich kratšej strany, preto je dôležité vedieť, akú výšku sviečky chcete dosiahnuť.

Ak napríklad použijete medzistienku s rozmermi 420x135 mm, priložíte knôt na okraj, ktorý má 135 mm, a začnete rolovať. Výsledná sviečka bude mať výšku práve tých 135 mm. Ak si zvolíte medzistienku s rozmermi 390x240mm a budete ju rolovať z kratšej strany, vaša sviečka bude vysoká 240 mm.

Čo sa týka hrúbky sviečky, tá závisí od toho, koľkokrát plát včelieho vosku zrolujete. Jedna medzistienka vám väčšinou vytvorí stredne hrubú sviečku, ale ak chcete sviečku hrubšiu, môžete jednoducho použiť dve medzistienky za sebou. Takto získate robustnejšiu sviečku, ktorá bude pôsobiť ešte elegantnejšie.

Medzistienky si môžete tiež prispôsobiť podľa potreby. Ak máte medzistienky s rozmermi 420x260 mm, môžete ich rozrezať na dve časti a získať dva pláty s rozmermi 420x130 mm. Takto si môžete vyrobiť sviečky rôznych výšok, podľa toho, čo vám vyhovuje. Pre rovnomerné a ľahké rezanie medzistienok je praktické použiť koliesko na rezanie.

Tieto variácie vám umožnia vyrobiť sviečky presne podľa vašich predstáv – od vyšších a štíhlejších, až po nižšie a širšie sviečky. Všetko závisí len na vašom vkuse a kreatívnych nápadoch!

Výber knôtu

V našej ponuke nájdete dva typy knôtu na sviečky, a to guľatý a plochý. Plochý knôt sa povyžuje za tenší, teda sa používa to sviečok s menším priemerom, maximálne do 3cm. Guľatý knôt je hrubší a používa sa na sviečky s priemerom 3cm a viac.

Pozor na teplotu

Pri práci s včelím voskom je dôležité si uvedomiť jednu jeho základnú vlastnosť – pri nižších teplotách sa stáva krehkým. Vosk v medzistienkach, s ktorým budete pracovať, môže byť stuhnutý a krehký, čo zvyšuje riziko, že sa pri manipulácii zlomí alebo popraská. Aby ste sa tomu vyhli, je dôležité vosk zohriať aspoň na izbovú teplotu, ideálne ešte trochu viac, aby sa stal mäkkým, pružným a pripraveným na rolovanie.

Pre zaujímavosť, včely vo svojich úľoch udržiavajú teplotu okolo 37 °C, a to je aj teplota, pri ktorej má vosk tie najlepšie vlastnosti – je elastický, poddajný a ľahko sa s ním pracuje. Pri tejto teplote bude proces výroby sviečok výrazne jednoduchší a medzistienky sa budú ľahko tvarovať bez toho, aby sa lámali alebo praskali.

Zohriať medzistienky môžete viacerými spôsobmi. Jednou z možností je použiť fén, ktorý jemne zohrieva vosk. Tento proces je síce o niečo pomalší, pretože musíte každý plát zohrievať jednotlivo, ale funguje spoľahlivo. Ak však potrebujete zohriať viac medzistienok naraz, môžete použiť teplovzdušnú rúru. Nastavte rúru na čo najnižšiu teplotu (do 40 °C), aby ste predišli roztaveniu vosku, a dávajte pozor, aby sa medzistienky neprilepili na plech. Je dobré položiť pod ne papier na pečenie, aby ste predišli akýmkoľvek nepríjemnostiam.

V chladnejších mesiacoch, keď už doma kúrime, je praktické využiť radiátor. Stačí naň položiť stoh medzistienok a nechať ich tam chvíľu, kým sa pekne nezohrejú a nebudú pružné. Dbajte však na to, aby ste pod medzistienky položili kartón alebo inú ochranu, aby sa náhodou neprilepili k radiátoru.

Tento krok zohrievania medzistienok je naozaj kľúčový pre úspech vašich sviečok. Keď je vosk príliš studený, ľahko sa zlomí, čo môže zničiť vašu prácu. Zohrievanie teda nielen uľahčuje manipuláciu, ale tiež zabezpečuje, že vaše sviečky budú krásne a hladké bez prasklín či deformácií.

Ako na to:

1. Zohriatie medzistienok

Včelí vosk má tú vlastnosť, že keď je studený, stáva sa krehkým. A tak, ak chcete, aby sa vám pláty dobre rolovali, musíte ich najskôr jemne zahriať. Môžete použiť fén, alebo jednoducho položiť medzistienky na teplý radiátor. Ak máte rúru, nastavte ju na veľmi nízku teplotu (do 40 °C) a dajte pozor, aby sa vosk neroztopil. Len nechajte pláty trošku zmäknúť, aby sa s nimi lepšie pracovalo.

2. Prispôsobenie veľkosti medzistienok

Zrezanie medzistienok vám umožní kontrolovať veľkosť a tvar sviečky, či už preferujete vyššie, tenšie sviečky alebo širšie, robustnejšie. Máte úplnú voľnosť v tom, akú veľkosť a tvar sviečky si vyrobíte. Ak chcete menšie sviečky, jednoducho medzistienky zrežte na potrebnú veľkosť. Na úpravu môžete použiť koliesko na rezanie, alebo skúste experimentovať – ak medzistienku zrežete šikmo na trojuholník a začnete rolovať od širšieho konca, vznikne vám zaujímavý tvar sviečky.

3. Príprava knôtu

Knôt si nastrihajte tak, aby presahoval o asi 0,5 cm cez okraj sviečky – to bude tá časť, ktorú zapálite. Je dôležité, aby bol knôt správne umiestnený a dobre uchytený v strede, aby sviečka horela rovnomerne.

4. Rolovanie sviečky

A teraz tá najzábavnejšia časť – rolovanie! Položte knôt na okraj medzistienky a začnite jemne a opatrne rolovať vosk okolo knôtu. Rolujte pomaly a rovnomerne, aby sviečka mala pekný tvar a pevne držala. Ak vám vosk počas rolovania chladne a začína byť krehký, jednoducho ho znovu jemne zohrejte fénom.

5. Finálne úpravy

Keď máte sviečku hotovú, môžete jemne pritlačiť koniec plátu, aby sviečka držala svoj tvar. Potom skontrolujte, či je spodná časť rovná, aby sviečka pekne stála. A ešte posledná vec – upravte dĺžku knôtu, ak je príliš dlhý, a vaša sviečka je pripravená!

Sviečky môžete ešte dodatočne dozdobiť napríklad pripinačkami v tvare včielky :)

A je to!

Ručne vyrobené sviečky z včelieho vosku prinesú vášmu domovu špeciálnu atmosféru a pohodu. Okrem toho sú ekologickou a zdravou alternatívou k bežným sviečkam, pretože včelí vosk je prírodný a pri horení vytvára jemnú, prirodzenú vôňu. Navyše, výroba týchto sviečok je jednoduchá a môže byť aj skvelou aktivitou pre deti alebo milým darčekom pre niekoho blízkeho.

Vyskúšajte si to, bavte sa pri tvorbe a nechajte sa prekvapiť, aké krásne sviečky si vlastnými rukami dokážete vyrobiť!

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Pokračovaním vyjadrujete súhlas s používaním cookies