Otázky a odpovede

Včely potrebujú vitamíny rovnako ako my

Roman Baraník Kategória: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári.

        Vždy sme radi, keď sa nás pýtate na alternatívu k tomu tradičnému, či už v samotnom chove, liečení či dokonca kŕmení. V súčasnosti sa už aj u nás dostávajú do popredia nové postupy, ktoré vedia nahradiť tie staré s oveľa lepšou účinnosťou. Alebo jednoducho iba vylepšia tie staré, posunú ich na novú, lepšiu úroveň. Krásny príklad je tepelné ošetrovanie včelstiev proti klieštikovi. Je preukázateľne účinné, bez použitia chémie. Každý rok nám hovoríte, že je viac klieštika než rok predtým. Jednoducho je potrebné používať nové postupy. Tým chceme povedať, že tak ako každé iné odvetvie, aj včelárstvo musí prechádzať na nové postupy.

        Alternatívne postupy môžeme nájsť aj v kŕmení včelstiev. Na trhu už dlhšiu dobu vystupujú rôzne prípravky, ktoré majú spoločný cieľ – prispieť ku zdraviu včiel. Každý včelár chce, aby jeho včely boli čo najzdravšie, v čo najlepšej kondícii, pretože to priamo ovplyvňuje medové výnosy. Práve tejto problematike by sme sa radi venovali v nasledujúcich riadkoch.

  Výživové doplnky

        Všetko sa začína pred zimným kŕmením, kedy sa liahne zimná dlhoveká generácia včiel. To  v akej kondícii vstupuje včelstvo do zimy, ovplyvňuje potom skoro celý nasledujúci včelársky rok, nie iba jarný rozvoj. Teda cieľom je dostať každé včelstvo pred zimou do čo najlepšej sily. To je možné docieliť rôznymi postupmi, medzi ktoré patrí aj používanie výživových doplnkov pri kŕmení invertným sirupom alebo cukrovým roztokom. 

        U nás sa ako najčastejší spôsob zimného kŕmenia používa cukrový roztok alebo invertné krmivo. Včelám sa zoberú zásoby medu a nahradia sa cukrovým roztokom, ktorý slúži ako kŕmenie počas zimy.

      Každý včelár si musí uvedomiť, že včely si počas roka vytvárajú zásoby medu, aby prečkali nepriaznivé podmienky, teda aj zimu. To je ich prirodzený spôsob, vďaka ktorému prežili milióny rokov. Človek dokáže tento ich proces riadiť vo svoj prospech tak, aby včelstvo prežilo a malo viac medu než dokáže spotrebovať – ten im berieme. Med si včely vytvárajú ako svoj najprirodzenejší zdroj potravy. Je s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, enzímov.  Pre včely, tak ako aj pre nás, slúži nielen ako zdroj energie, ale predovšetkým ako zdroj pre telo blahodarnej výživy. Tak ako má skvelé účinky pre naše telo, rovnaké účinky má aj pre telo včely.

        Pred zimou včelám ich zásoby medu zoberieme a nahradíme ich cukrovým roztokom alebo invertným krmivom. Tie sú v podstate iba čistá energia. Včely vďaka nej dokážu prečkať zimu, aby nezamrzli. Ani cukor, ani invertný sirup však neobsahujú žiadne iné podporné látky – žiadne vitamíny, minerály ani enzímy. Naša ľudská strava musí byť pestrá, aby naše telo správne fungovalo. Ak by sme jedli iba cukríky, začali by nám padať vlasy, nerástli by nám nechty, jednoducho by naše telo chradlo.

        Tak ako naše telo, aj telo včely potrebuje správnu výživu, aby správne fungovalo. Čistý cukrový roztok im však takúto výživu nevie ponúknuť. Význam správnej výživy však nespočíva iba v prezimovaní. So správnou výživou sa zvyšuje aj odolnosť voči chorobám, parazitom. Včely sú menej náchylné napríklad voči nozematóze, ktorá spôsobuje ťažkosti mnohým včelárom. Niektoré štúdie dokonca uvádzajú, že včely so správnou výživou sú odolnejšie aj voči postrekom.

        Jednoducho zdravšie včelstvo znamená:

  • - väčšiu výkonnosť,
  • - lepšie zužitkovanie znášky,
  • - lepší jarný štart,
  • - lepšie prečkanie nepriaznivého obdobia v lete,
  • - lepšie prezimovanie,
  • - lepšia odolnosť voči chorobám a parazitom,
  • - a v konečnom dôsledku lepšie medové výnosy.

        Ale späť k zimnému kŕmeniu. Na trhu je dostupných mnoho prípravkov, ktoré vedia obohatiť cukrový sirup/invertné krmivo o veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vďaka nim včelám zabezpečíte lepšiu výživu, čo samozrejme vedie k lepšej fyzickej kondícii. Nasleduje lepší a rýchlejší jarný rozvoj a tak ďalej, ako sme napísali vyššie.

        Medzi takéto prípravky patrí napríklad Apibiovit a Apilac. V našej ponuke ich máme už dlho, rok čo rok sa tešia väčšej obľube. Apibiovit je prípravok s veľkým obsahom vitamínov a minerálov, zatiaľ čo Apilac slúži na podporu tráviaceho traktu (ako probiotiká). Oboje sa pridávajú priamo do krmiva v určitom pomere.

        Apilac aj Apibiovit sa pridávajú do krmiva v určitom pomere, ktorý dostanete napísaný v návode na použitie. Oba prípravky je možné použiť či už s invertným krmivom alebo cukrovým sirupom.

Apilac        Apibiovit
                          Apilac za 7€                                                 Apibiovit za 14,9€

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Pokračovaním vyjadrujete súhlas s používaním cookies