Všetci vieme, že med časom kryštalizuje. Je to prirodzená vlastnosť každého medu. Tiež poznáme názor verejnosti na kryštalizovanie medu. Bohužiaľ, a to veľké bohužiaľ, verejnosť vníma skryštalizovaný med ako negatívum alebo ako nekvalitný „scukornatený med“. Možno to je aj chyba nás včelárov, pomerne často sa u nás v predajni stretávame s tým, že včelári volajú stuhnutý med scukornateným. Musíme sa zamyslieť, že informovanosť verejnosti o mede ide predovšetkým z našich včelárskych úst. Sami musíme vysvetľovať ľuďom, že stuhnutý med je kvalitný med a kryštalizácia je jeho prirodzená vlastnosť. Čoraz viac ľudí z verejnosti vie ako rozoznať kvalitný med, ale osvetu musíme šíriť naďalej.

 

Ale späť k stuhnutému medu. Otázka je, čo s ním? Napríklad repkový med vie v skladovacích nádobách, alebo pohároch stuhnúť už za veľmi rýchly čas. Potom sa s ním dá iba ťažko manipulovať. Druhá stránka veci je ten spomínaný pohľad verejnosti. Veľa ľudí skryštalizovaný med jednoducho nekúpi.

Pri rozpúšťaní medu nastáva jeden hlavný problém. Med sa môže zahrievať do maximálnej teploty 50°C. Ak med zohrejete na viac stupňov, dochádza v ňom k degradovaniu tých najzdravších látok, ničia sa účinné enzými a zvyšuje sa obsah HMF. Jednoducho sa v mede dejú zlé nedobré veci. Ak má med zostať zdravým a prospešným, nemôže sa zahrievať na viac ako 50°C. Ako ho  teda rozpustiť?

Na roztápanie medu existuje veľa druhov topiacich telies, tavičiek, rozpúšťačiek a podobne. U nás v obchode nájdete dva druhy. Jeden druh sú ponorné tavičky, druhý druh je ohrevný pás (tavička na plastovú nádobu).

Ponorné tavičky majú jednu veľkú nevýhodu - sú ovládané termostatom. Termostat funguje tak, že zapne výhrevné teleso na plný výkon a vypne, zapne – vypne. Takto sa cyklus opakuje. Intervaly zapnutia a vypnutia sa menia podľa toho, akú teplotu na termostate nastavíte. Aj keď nastavíte nízku teplotu, termostat a aj tak zapne na plný výkon. Druhá nevýhoda je, že ponorná tavička je priamo v kontakte s medom. Takže horúca plocha priamo rozpúšťa med. Tavička síce funguje, vie med rozpustiť pomerne rýchlo, celkom jednoducho sa používa, ale na úkor straty kvality medu.

Druhý druh na tavenie medu, čo ponúkame, je výhrevný pás (tavička medu na plastovú nádobu). Priamo tento typ, ktorý ponúkame, vyrábajú iba pre nás, sami sme ju navrhli a vymysleli. V skratke si povieme výhody:

·       Žiadna časť tavičky sa nezohrieva na viac ako 50°C s tým, že tavička nemá termostat

·       Zachovávajú sa všetky účinné a prospešné látky v mede

·       Má jednoduchú konštrukciu bez termostatu, princíp je že priamo zo zástrčky je napájaný izolovaný odporový drôt,

·       Nemá žiadne elektronické časti, takže z hľadiska životnosti predbehne iné druhy,

·       Teplá plocha tavičky nie je priamo v kontakte s medom,

·       Tento druh tavičky je lacnejší.

·       Menšou nevýhodou je, že rozpúšťanie medu trvá dlhší čas v porovnaní s ponornou tavičkou.

 

Teraz viete, aké druhy tavičiek existujú, aké výhody a nevýhody majú. Rozhodnutie necháme na Vás, avšak pamätajte, nie viac ako 50°C!

 

 

  • Uverejnené piatok, 10. jún 2016, 21:23
  • Prečítané: 1679x
  • Napísal: Administrator