Zatiaľ čo sa včely prirodzene živia peľom a nektárom v zimnom období a v skorej jari včelári často dokrmujú svoje včelstvá, ak nie sú k dispozícii peľ a nektár prirodzene.

 

Svetový výrobca Cargill odporúča glukózo-fruktózový sirup  C *TruSweet 1730 ako dobrú alternatívu k cukru s vodou z mnohých dôvodov:

 

- Obsahuje 77% sušiny, je to koncentrovaný roztok fruktózy, dextrózy, maltózy a vyšších sacharidov, ktoré sú ľahko stráviteľné včelami,

- Obsahuje menej vody, týmto spôsobom kolónie môže ušetriť energiu, ktorá je normálne potrebné k odpareniu vody z tradične používaného cukru s vodou,

- Sirup je bez zápachu, tak chráni úľ z vykradnutia ostatnými  včelami a hmyzom,

- Výhodné je že pomerom glukózy a fruktózy sa minimalizuje riziko kryštalizácie. V prípade, že sirup kryštalizuje, sirup má krémovú konzistenciu na rozdiel od cukru s vodou v ktorej vznikajú veľké kryštály,

- Zložky používané na výrobu sirupu Cargill (pšenica alebo kukurica), nie sú geneticky modifikované a sú bez pesticídov,

- Je vhodne pripravený na použitie, a nie je nutné, aby sa rozpustil alebo zriedil, takže šetrí čas a znižuje náklady na energiu,

- Nižšie náklady v porovnaní so sacharózou; približne 10 kg glukózo-fruktózového sirupu je potrebných pre prezimovanie včelstva v jednom úle (to sa môže líšiť 8-12kg v závislosti od podmienok úľa).

 

Podrobné informácie nájdete v špecifikácii C * TruSweet 01730.

Vyššie uvedené informácie sú získané na základe našich znalostí, a na informáciách poskytnutých  včelármi používaných glukózovo-fruktózový sirup na ich včelých farmách.

 

  • Uverejnené utorok, 01. september 2015, 21:58
  • Prečítané: 2072x
  • Napísal: Administrator