Cukrový sirup používajú včelári desaťročia, storočia a funguje. Tak prečo to meniť?

Sú výhody invertného krmiva dostatočné na to, aby sme menili stáročnú „tradíciu“?

Pre nájdenie odpovedí na tieto otázky sa stačí pozrieť napríklad do okolitých krajín - Čechy, Maďarsko, Poľsko. Samozrejme treba na mape pokračovať aj ďalej a zahrnúť celú Západnú Európu a vôbec zvyšok sveta. Všade vidieť, že invertné krmivo vytláča doma zarábaný cukrový sirup. Niečo sa za tým skrýva, a nebude to zaostalosť zahraničných včelárov. Včelárstvo sa tam v tomto smere práve naopak posunulo o kus ďalej tým, že napr. v západnej Európe majú už 10 ročnú skúsenosť s používaním invertného krmiva. A pozitívnu skúsenosť.

Oproti doma zarobenému cukrovému sirupu sú výhody invertného krmiva zjavné a nie je ich málo. V zahraničí ich poznajú a preto uprednostňujú invert pred cukrom. V ďalších vetách sa Vám posnažím tieto výhody zhrnúť. Nie sú založené na dohadoch, ale na reálnych skúsenostiach mnohých včelárov.

Keď zakŕmite invertným krmivom:

- dávate včielkam menej práce, urýchlite tak proces zakŕmenia, ale predovšetkým ho včielky môžu hneď ukladať do buniek 

Tento fakt je myslím najdôležitejší pri zakrmovaní invertným krmivom.  Včely ho nemusia pracne invertovať. Invertovanie znamená rozkladanie disacharidov  na glukózu a fruktózu. Mimo iného, aj názov (invertné krmivo) si nesie, pretože je už zinvertované. Z tohto vyplýva, že včielkam odpadá práca, ktorú by pri cukrovom sirupe museli urobiť. Invertné krmivo ukladajú priamo do buniek. Dôležitý dôsledok tohto uľahčenia je, že sa zimná generácia dlhovekých včiel šetrí a neupracováva, teda do zimy vstupuje ako silnejšie včelstvo.

- môžete kŕmiť väčšími dávkami, pretože invertné krmivo v kŕmidlách nekvasí 

V minulosti som nerozumel, prečo sa predávajú 6 a viac litrové kŕmidlá. Pochyboval som, pretože cukrový sirup v takom množstve včely nedokážu rozobrať dostatočne rýchlo. Kým ho rozobrali, začal kvasiť. Dnes viem, že tieto kŕmidlá sú určené pre invertné krmivo. Nie je potrebné prerozdeľovať na malé dávky, s invertom je možné zakŕmiť jeden/dvakrát s veľkými množstvami.

- invertné krmivo v bunkách nekryštalizuje 

Zostatky krmiva, ktoré zvýšia do jari, v bunkách neskryštalizujú. V tomto spočíva ďalšia výhoda invertu oproti cukru. Včielky nemusia na jar v zlom počasí vylietať z úľa a nosiť vodu na rozpustenie kryštálov.

- invertné krmivo v bunkách nekvasí 

Zakŕmenie cukrovým sirupom nie je jednoduché. Ak včielky nestihnú zinvertovať a zahustiť cukrový sirup tak sa stáva, že v bunkách, na neobsadených plástoch, riedky cukrový sirup kvasí. Nežiaduce mikroorganizmy potom spôsobujú včelám hnačkové a iné ochorenia. Zakŕmenie invertným krmivom je z tohto hľadiska bezpečnejšie. Správna hustota invertného krmiva a v ňom pôsobiaci vysoký osmotický tlak, nedovolia prežiť mikroorganizmom.

- nepodporujete rabovku 

Cukrový sirupom som chodieval zakrmovať podvečer, aby som nevyprovokoval rabovku u včiel, pretože cukor včielkam veľmi voňal a lietavky po ňom doslova sliedili.

Kŕmenie s invertným krmivom je bezstarostné. Nie je problém kŕmiť ani počas dňa, s otvoreným vedrom sirupu. Včielky si to ani nevšimnú.

- invert predstavuje komfortné kŕmenie 

My včelári všetci vieme, aké pracné je sledovať ceny cukru v supermarketoch. Keď je dobrá cena, v tom jednom dni nanosiť domov množstvo balíkov cukru. Ďalšia vec je príprava cukrového sirupu. Ja som rozpúšťal vo veľkom kotle. Bolo treba nanosiť drevo, vodu, cukor, potom zakúriť a dlho miešať.

Pri invertnom krmive toto všetko odpadá. Nalieva sa priamo do kŕmidiel a nie je potrebná žiadna iná príprava.

Výhod má teda invert mnoho. Čo však nevýhody?  O tých je oproti výhodám veľmi relatívne a hlavne zbytočné hovoriť. Sám ani neviem, čo k nim napísať. Jediná je, že invert je oproti akciovému cukru o niečo drahší. Preváži ale cena nad spomínanými výhodami?

Ak poznáte nejaké dôležité nevýhody invertu, tak mi hravo napíšte. Rád o nich budem premýšľať.

Musím povedať, že v tomto článku sa neodvolávam na odborné štúdie, ani nepoužívam cudzie názvoslovie, štatistické údaje a podobné. Stručne a zrozumiteľne chcem tlmočiť zozbierané poznatky a názory včelárov.

Desiatky včelárov tu na Slovensku mi potvrdilo, že s invertným krmivom včielky prezimujú bez problémov, tiež že je vhodné na podnecovanie. Tomu nasvedčujú aj skúsenosti z celej Európy a koniec koncov aj celého sveta.

Ešte upozorňujem , že nie je invert ako invert (o tom napíšem niekedy v budúcnosti). My ponúkame overené, rokmi používané krmivá.

Invertné krmivo sa dá použiť aj na jarné podnecovanie. Na podnecovanie rojov, odložencov, zmetencov....

Vedeli ste že:

  • Sacharóza je disacharid, zložený z molekuly glukózy a molekuly  fruktózy
  • Maltóza je disacharid, zložený z dvoch molekúl glukózy
  • Maltotrióza je oligosacharid skladajúci sa z troch molekúl glukózy 

             

  • Invertné krmivo pre včely má zloženie: 

o   Sušina - 77%

o   Fruktóza - 22-28%

o   Glukóza - 30-37%

o   Maltóza - 17-24%

o   Maltotrióza - 5-15%

§  Zo zloženia je vidieť, že hlavný podiel v invertnom krmive tvorí glukóza a fruktóza, spolu 52 až 62%. Ostatné zložky ako maltóza a maltotrióza sú pre včely ľahko stráviteľné.

 

  • Cukrový sirup, invertné krmivo, cukor sú pre včely iba zdroj energie (v zime). Neobsahujú žiadne iné, pre včely potrebné látky. Aj človek a zvieratá potrebujú pre správne fungovanie organizmu vyváženú a bohatú stravu. Nie len povedzme instantné jedlá a destilovanú vodu.
  • Existujú výrobky na vylepšenie kvality invertného krmiva pre včely, napríklad vitamíny, mineráli, laktobacily, rastlinné výťažky. Všetky významne prispievajú na zlepšenie trávenia včiel a odolnosť voči chorobám.

O tom ale v ďalšom článku.

Na záver ponúknem ešte môj názor:

Na Slovenskú sú racionálni včelári, ktorí sa možno trochu pomalšie prispôsobujú novým trendom. Predpokladám, že do piatich rokov bude 30- 50% včelárov kŕmiť a prikrmovať invertným krmivom. Do desiatich rokov sa budú včelári čudovať tým včelárom, ktorí ešte stále budú pracne zarábať a kŕmiť cukrovým sirupom.

Je to ako s mobilnými telefónmi. Pred 15 rokmi sme reagovali: „Vau, ten už má mobil!“  Dnes reagujeme: „Vau ten ešte nemá mobil?!“

  • Uverejnené piatok, 28. február 2014, 17:23
  • Prečítané: 6049x